Algoflora of Donuzlav gulf (expedition materials of HS “Donuzlav” in June 7-10, 2016)

N.A. Andreeva, E.A. Grebneva

Institute of Natural and Technical Systems, Russian Federation, Sevastopol, Lenin St., 28

E-mail: andreeva.54@list.ru

DOI: 10.33075/2220-5861-2017-1-121-126

UDC 581.526.325.4

Abstract:

   The preliminary investigation of cultivated cyanobacteria and microalgae in aqueous phytoplankton samples took place at seven complex oceanographic stations along the coast of western Crimea during the expedition of HS “Donuzlav”. The main phytoplanktonic representatives at the most of stations were cyanobacteria and diatoms. We isolated cyanobacteria (3) and diatom (2) strains from two samples.

Keywords: cyanobacteria, microalgae, phytoplankton, oceanographic stations, strains of cyanobacteria and diatoms.

Full text in PDF (RUS)

LIST OF REFERENCES

1. Жизнь растений: в 6-ти т. Т. 3. Во-доросли. Лишайники / под ред. проф. М.М. Голлербаха. Гл. ред. чл.-кор. АН СССР, проф. А.А. Федоров. М.: Просвещение, 1977. 487 с.
2. Кондратьева Н.В. Синьозелеш во- доросп – Cyanophyta. Ч. 2. Класс Гормо- roHieei – Hormogoniophyceae: в кн. Визначник прюноводних водоростей УкраТнськоТ РСР. Вип. 1. КиТв: Наукова думка, 1968. 523 с.
3. Кондратьева Н.В., Коваленко О.В., Приходькова Л.П. Синьозелеш водоросп – Cyanophyta. Загальна характеристика синьозелених водоростей – Cyanophyta. Класс Хроококов1 – Chroococcophyta. Класс Хамесифонов1 – Chamaesiphonophyceae: в кн. Визначник прюноводних водоростей УкраУнськоУ РСР. Вип. 1. Кшв: Наукова думка, 1984. 388 с.
4. Определитель бактерий Берджи / под ред. Дж. Хоулта, Н. Крига, П. Снита, Дж. Стейли, С. Уильямса. М.: Мир, 1997. Т. 1-2. 799 с.
5. Гусляков Н.Е., Закордонец О.А., Герасимюк В.П. Атлас диатомовых водорослей бентоса северо-западной части Черного моря и прилегающих водоемов. Киев: Наукова думка, 1992. 110 с.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Translate »

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: